Ieder kwartaal zoomen we graag in op een specifieke sector. Daarbij kijken we van dichtbij welke tilhulpmiddelen er bestaan voor het optimaliseren van de specifieke handling processen. Dit kwartaal kiezen we voor de drankenindustrie. Dit is een vaak onderbelichte sector binnen de tak van de voedingsnijverheid.
In het productieproces zijn er veel gelijkenissen met de klassieke voedingsbedrijven. Grondstoffen zijn verpakt in vaten of in zakken. Daar komen dan ook de klassieke hefsystemen naar voor. Veel voedingsbedrijven maken reeds gebruik van deze oplossingen. Denk maar aan het vacuüm hefsysteem voor zakken, waarbij zakken door middel van vacuüm getild en verplaatst worden. Op die manier kunnen ze op een ergonomische manier geleegd worden in een reactor of kuip. Hetzelfde geldt voor het uitkiepen van grondstoffen in vaten. Hier worden eerder mobiele hefwagens geoffreerd.
Hoe verschilt de drankenindustrie dan ten opzichte van de voeding? Dit uit zich voornamelijk op de manier waarop het eindproduct verpakt wordt. Waar klassieke voedingsproducten meer in zakjes of doosjes verpakt worden, is het logisch dat dranken vooral in flesjes of in vaten aangeleverd worden. Dit zorgt voor de specifieke handling uitdagingen waar we in deze post op terugkomen. Hieronder een niet-limitatieve lijst van heftoepassingen in de drankenindustrie.
Tillen van dozen
Flessen worden voor export niet altijd in kratten getransporteerd, maar ook al heel dikwijls in dozen. Deze dozen zijn zwaarder, omdat glas natuurlijk zwaarder weegt dan traditionele verpakkingsmateriaal als plastiek en papier. Dit maakt de dozen moeilijker te hanteren. Het vacuüm hefsysteem voor dozen is intussen een must-have geworden voor deze toepassing. Op onderstaande afbeelding, gemaakt in een Nederlandse brouwerij kan je een tevreden operator bezig zien met het palletiseren van de gevulde dozen.

Tillen van kratten
Het vacuüm hefsysteem lijkt op het eerste zicht een minder evidente oplossing voor het manipuleren van bakken. Niets is echter minder waar. We hebben niet noodzakelijk een groot en vlak zuigoppervlak nodig om op een vlotte manier kratten te kunnen werken. Het snel werkende tube lifter systeem, gecombineerd met de aangepaste side lifter met haak zorgt voor een flexibele en vlotte manipulatie.

Kantelen van biervaten
Een terugkomend fenomeen dat we zien in brouwerijen is dat biervaten omgekeerd gevuld worden. Dit bemoeilijkt de het handling proces. Niet alleen moet de operator de volle 30 kg van het vat dragen, maar ook moet hij deze nog eens 180° gaan kantelen. Deze nieuwe variant op het vacuüm hefsysteem is daar een uitstekende oplossing voor, dixit de vele brouwerijen die dit reeds in gebruik hebben.

Bent u actief in de drankensector, en heeft u bepaalde heftoepassingen die niet in dit artikel zijn opgenomen, laat dan zeker een korte boodschap achter via het contactformulier.
Herverpakking in maatwerkbedrijven
De drankenindustrie werkt nauw samen met maatwerkbedrijven. Deze bedrijven stellen promocampagnes samen of voeren herverpakkingsactiviteiten uit. Deze tilhulpmiddelen zijn heel goed inzetbaar in deze omgevingen.
Gaan ergonomie en efficiëntie wel hand in hand?
Ergonomische hefoplossingen kunnen bij veel mensen, niet in het minst bij de operatoren zelf, op voor en tegenstanders rekenen. Veel mensen denken bij een ergonomisch heftoestel dan ook vaak dat dit ten koste moet gaan van de efficiëntie in het productieproces. Maar niets is minder waar. Veel succesvolle klantencases bevestigen dat mits een goeie training en follow up de productiviteit naar omhoog gaat. Een win-win situatie voor operatoren en leidinggevenden.
Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat de indirecte kosten naast de gekende kosten bij arbeidsongevallen hoog oplopen. Gemiddeld kost een arbeidsongeval 850 euro per dag afwezigheid. Bij een rugletsel is een operator dan gemakkelijk 2 weken uit. Dit kost u als bedrijf dus minstens 8500 euro.